Cirkulärt mode

För oss på Arkivet handlar hållbart mode om att gå från slit-och-släng konsumtion av kläder, skor och accessoarer till en mer långvarig användning där kläderna får ”leva vidare” hos nya ägare. Enligt siffror från Mistra Future Fashion (MFF) sker 80% av klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion vid produktionsfasen. Då den största skadan sker i produktionen, kan vi minimera skadan genom att använda våra plagg flera gånger om. Varje plagg som inhandlas second hand är ett plagg mindre som inhandlas nyproducerat.

Fortsättningsvis skriver MFF att klimatpåverkan kan minska med 49% genom att använda ett plagg dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet. Till exempel, en t-shirt används i genomsnitt 30 gånger, om denna t-shirt istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras. Arkivet ger våra kunder möjlighet att dela garderob med varandra och därmed höja antalet användningar per plagg och genom detta skapa ett cirkulärt mode. För att detta ska vara möjligt är klädvård en viktig del för Arkivet. För att kunna sälja dina kläder second hand, behöver de vara i gott skick och även de kläder som inhandlas second hand behöver vårdas för att hålla dubbelt så länge.

ARKIVA

Arkivet eftersträvar ett cirkulärt helhetstänk där du som kund kan lämna in dina kläder, skor och accessoarer till försäljning och sedan, om det blir sålt, använda kommissionen till att köpa “nya” kläder i butiken. På så sätt kan du byta ut din garderob utan att konsumera nyproducerat. Detta kallar vi för att ”Arkiva”.

UTÖVER KLÄDER

Det cirkulära genomsyrar hela Arkivet. Våra plastpåsar är tryckta med vattenbaserade färger och är av 100% återvunnen plast, 50% Post Consumer Recycled material (PCR) och 50% Post Industrial Recycled material (PIR). Även våra galgar är i genomsnitt tillverkade av 85% återvunnen plast. Dessutom är en del av inredningen i våra butiker köpta second hand samt återanvänt från tidigare butiksinredning. Vi handlar även köksartiklar såsom kaffekoppar och bestick second hand. Varje vecka går vi till återvinningscentraler för att återvinna plast, glas, metall och papper.

Vår grundidé och framtidsspaning är att second hand ska vara självklart och enkelt. Vi lägger därför mycket fokus på att våra butiker ska kännas lättnavigerade, fräscha och tillgängliga. Detta passar både den erfarna second hand-konsumenten såväl som för dig som ska handla second hand för första gången. Att handla hos Arkivet hoppas vi kan bidra till att normalisera second hand och ge en känsla av handla i vilken butik som helst.