CIRKULÄRT MODE

För oss på ARKIVET handlar cirkulärt mode om att gå från slit-och-släng konsumtion av kläder, skor och accessoarer till en mer långvarig användning där kläder får leva vidare hos nya ägare. Siffror från Naturvårdsverket visar att över 90% av klimatpåverkan från svensk textilkonsumtion är kopplad till inköp av nyproducerade varor. Fortsättningsvis visar en studie från Mistra Future Fashion (MFF) att klimatpåverkan från klädkonsumtion kan halveras om vi använder ett plagg dubbelt så många gånger som genomsnittet.

På ARKIVET ges våra kunder möjligheten att på ett enkelt och roligt sätt handla och sälja hållbart mode. Genom att dela garderob med varandra ökar vi livslängden på våra plagg och minimerar skadan på miljön genom att minska klädkonsumtion av nyproducerade varor. Klädvård är därför en viktig del för ARKIVET. Genom att lämna in plagg som är i gott skick och vårda de plagg som inhandlas secondhand ökar möjligheterna för cirkulärt mode.

ARKIVA

ARKIVET eftersträvar ett cirkulärt helhetstänk där du som kund kan lämna in dina kläder, skor och accessoarer till försäljning och sedan använda din kommission från sålda plagg till att köpa nytt i våra butiker. På så sätt kan du byta ut din garderob utan att konsumera nyproducerat. Detta kallar vi för att ”Arkiva”.

UTÖVER KLÄDER

Det cirkulära genomsyrar hela ARKIVET. Våra papperspåsar är tillverkade av FSC-märkt kraftpapper och tryckta med vattenbaserade färger. De galgar vi använder är i genomsnitt tillverkade av 85% återvunnen plast. En del av vår butiks- och kontorsinredning samt köksartiklar inhandlas secondhand eller återanvänds från tidigare inredning.

Vår grundidé är att secondhand ska vara självklart och enkelt. Vi lägger därför mycket fokus på att våra butiker och E-handel ska kännas lättnavigerade, fräscha och tillgängliga. Detta passar både den erfarna secondhand-konsumenten såväl som för dig som handlar secondhand för första gången. Att handla hos ARKIVET hoppas vi kan bidra till att normalisera secondhand och ge en känsla av att handla i vilken butik som helst.