OM ARKIVET

Arkivet är en modern secondhand butik med damkläder, skor, väskor och accessoarer för den miljö- och modemedvetna kunden.

På 80-talet öppnade ägaren Caroline Hamrin’s mormor Sonia en secondhand butik i Sundbyberg. Som 10-åring hjälpte Caroline sin mormor med att prismärka, prata med kunder och göra fint i butiken. Där föddes drömmen om att en gång driva ett eget företag.

Efter avslutade ekonomistudier i USA var Caroline med och startade ett inredningsföretag i New England. När hon sedan återvände till Sverige var det dags för mormor att lämna över fanan och med viss tvekan tog Caroline över secondhand butiken i Sumpan vilket visade sig vara något av det roligaste hon gjort. Affärerna blomstrade och hon sålde sedan butiken vidare för att utveckla sig som chef och personalansvarig inom en stor svensk klädkedja.

Drömmen levde vidare och 2017 öppnade Caroline den första Arkivetbutiken på Norrtullsgatan i Vasastan. Med en hög modegrad och stort fokus på upplevelsen och känslan i butiken vill Arkivet göra det enkelt för kunderna att konsumera mode på ett hållbart sätt. Konceptet är enkelt; lämna in det som du inte längre använder men själv skulle kunna tänka dig att köpa, det vill säga moderna kläder i bra skick.

Nästan exakt två år senare, i mars 2019 öppnades den andra Arkivet-butiken, på Nybrogatan 44 på Östermalm. I augusti 2020 öppnades Arkivets tredje butik, denna gång på Järntorget i Göteborg. Den fjärde butiken öppnades i april 2022 i Stockholms city, på Sergel. I mars 2023 lanserades Arkivet Online, Arkivets digitala plattform och E-handel.

Återanvändning och att värna om miljön känns viktigt för Caroline och Arkivet så därför var det självklart att viss inredning i butiken återanvändes från den tidigare verksamheten. Hållbarhetstänket genomsyrar Arkivet på många plan; från att använda galgar och plastpåsar av återvunnen plast till att värna om kunder och medarbetare. Läs mer om hur Arkivet tänker kring hållbarhet här.